Süper Nova Sözlük Anlamları
 
  1. yıldızlarda belli dönemlerde meydana gelen büyük patlamalar
    (man on the moon13.06.2004 15:35)
     
  2. sonuçlarında, yıldız normal boyutlarının 100 katına kadar çıkıp, türünün dev yıldızı konumuna geçer. örneğin kırmızı dev. tabi bu esnada, güneşin bize aynen 3 milyar yıl sonra yapacağı gibi çevresindeki her şeyi yok etmiştir. eğer artık ömrünün sonuna gelmiş ya da diğer bir deyişle yakıtını tüketmişse, patlamanın tam tersi etkide ama aynı büyüklüğe yakın bir emme kuvvetiyle içine doğru geri küçülür.(ölmeden önce son kez rekor derecede kendini havaya atan bir fare gibi,büyür küçülür)

    sonuçta ise iki ihtimal vardır. içindeki güç dengesi ve metal oranına göre, ya sarı cüceye dönüşür ve zamanla yok olmaya başlar, ya da kara delik olup ışığı bile emmeye devam ederek hep orada kalır.

    discovery channel'dan hell_guardian,istanbul.
    (hell guardian13.06.2004 15:45 ~ 15:47)
     
  3. büyük kütleli yıldızların ölümü sırasında açığa çıkan patlamalar.50 güneş kütlesinden daha büyük yıldızların ya da nadiren daha küçük yıldızların ömürlerinin son aşamasında bu olay görülür.küçük kütleli yıldızlarda görülen bu patlamalara,büyük yıldızlarda görülenlerden farkını belirtmek amacıyla 1.tür süpernova denir.büyük yıldızlarda görülen bu patlamalar ise 2.tür süpernova olarak sınıflandırılır.bu patlamalardaki enerjinin çok büyük kısmı nötrinolar tarafından taşınır.bunun yanısıra nötrinoların uzaya salınmasıyla beraber patlamaların gözlenen tayflarına göre dışarı atılan maddenin büyük kısmı demir ve diğer ağır elementlerden oluşur.

    1.tür süpernovalar yaşamlarının son safhasını beyaz cüce olarak devam ettirecek olan yıldızlarda nadir olarak görülür.bu durumda bu yıldızlardaki kritik kütle 1.4 güneş kütlesi kadar olup,1.tür süpernovaların aynı oranda parlaklaşıp söndükleri,ayrıca saçtıkları ışık miktarının da aynı olduğu bulunmuştur.bu sonuçlar paralaks yöntemiyle uzaklıkları hesaplanamayacak kadar uzak galaksilerin bize olan mesafelerinin bulunmasında ve hubble sabitinin değerini hesaplamada kullanılır.
    (stone cold01.01.2006 21:51)
     
  4. bir yıldızın merkezindeki enerji bittiğinde gerçekleşen süper güçlü patlama. patlama ardıdan geriye nörton yıldız kalır.
    (bkz: nötron yıldızı)
    (azureel13.03.2006 21:33 ~ 17.03.2006 05:19)
     
  5. güneşimizden büyük yıldızların içindeki enerjiyi tamamen tüketmesi ve bunun sonucunda yaptıkları patlamaya verilen addır.dev cüsseye sahip bu yıldızlar kendi yıldızımız yani güneşten dört beş kat daha büyüklerdir.bizim güneşimize yani orta büyüklükteki yıldızlara görede ömürleri daha kısadır.ömürlerini doldurdukları zaman supernova patlamasını yaparlar.bu patlamalar milyarlarca ışık yılı ötesine kadar hissedilebilir.çünkü o kadar büyük muazzam bir enerji ortaya çıkar ki bunun etkiside oldukça büyüktür.patlama sonucu karadelik oluşabilir.güneşimizin ve orta büyüklükteki yıldızların yaptığı patlamayada nova denir.

    (bkz: nova)
    (jamesdean20.03.2006 00:21)
     
  6. kayıtlara göre ilki milattan önce 352 yılında çinde gözlemlenen gökyüzü hadisesi
    (breath20.03.2006 01:12)
     
  7. yıldızların hidrojen yakıtlarını, helyum ve daha ağır elementlere dönüştürdükten sonra, yıldızın merkezine doğru olan çekim kuvveti ve yıldızdan dışarı doğru olan termonükleer tepkimeden doğan basınç birbirlerini dengeleyemediği zaman meydana gelen ve süper sıfatını layıkıyla hak eden, yıldızın kendi içine çökmesiyle oluşan patlama.
    yıldızın kütlesine göre(örneğin 4-5 güneş kütlesindeki yıldızlar için) patlamadan sonraki evre, kara delik yada nötron yıldızı olacak biçimde şekillenir.
    (thor12.01.2007 18:42)
     
  8. bir yıldızın enerjisi tükendiğinde ani biçimde ortama plazma püskürtmesidir. bu plazma çeşitli gazlar ve elementler içerirki zaten görebildiğimiz renkli inanılmaz görüntüler, plazma içerisindeki farklı kimyasalların tepkimesi sonucu oluşur. bu tepkimeleri çevredeki yıldızların yaydığı ışık sayesinde görebiliriz. o muhteşem görüntünün hikayesi budur.

    örneğin bir süpernova patlaması bize 100 ışık yılı uzaktaysa ve 1 ışık yılı ışığın 1 senede aldığı yolsa, bu patlama 100 sene önce olmuş fakat biz yeni görüyoruz demektir. 

    genellikle süpernova patlamalarında nötron yıldızları oluşur.

    süpernova farklı olarak karadeliğede dönüşebilir. bu ihtimal çok azdır. karadelik olabilmeleri için güneşin kütlesinin yaklaşık 3 katına sahip olabilmeleri gerekir.

    peki uzaktaki bir yıldızın kütlesini bilim adamları nasıl hesaplar ? 

    bu yıldızın zaten görülen hacmi bellidir. tek bulunması gereken yoğunluğudur. bir yıldızın yoğunluğu bize gönderdiği ışıktan tespit edilebilir. gönderdiği ışığın kırılma oranına bakılarak yoğunluk hesaplanır.

    kabaca söylemek gerekirse : m=d x v ortalama kütle bulunur.

    tabiki bu kadar basit değil fakat kabaca anlatırsak böyledir.
    (ceng8512.07.2007 06:45 ~ 03.08.2007 06:35)
     
  9. yaklaşık 1 trilyon hidrojen bombasının aynı anda patlaması oranında ışık ve ses saçan bir olaydır. ohadır.

    günümüzde ccd ler* sayesinde avları yapılıyor olsa da, eski usül teleskopla kendilerini belgeleyenler de yok değildir.

    (bkz: robert evans)

    peki yakınlarda bir patlama olsa nerelere kaçmalı? hiçbir yere. zira supernova adayı yıldızımızın bizim güneşten 10-20 kat daha yoğun olması gereklidir; bu da en yakındaki supernova adayının betelgeuse olduğuna işaret eder ki kendisi dünyadan 50 bin ışık yılı uzaktadır.
    (ksilofon18.07.2007 19:28)
     
  10. temelde iki ana sınıfa ayrılırlar.
    1. tip ve 2. tip süpernovalar.
    incelenen spektruma bakıldığında eğer h* çizgileri yoksa 1. tip diye adlandırılır.
    1. tip sn* tayfında si2 varsa 1a tipidir, si2 yok bunun yerine he varsa 1b, o da yoksa 1c tipidir.

    spektrumda h çizgileri varsa 2. tip süpernova olur. bu da kendi içinde 2p, 2b ve 2l olaran üçe ayrılır.

    1. tip sn tüm galaksi tiplerinde görülmesine rağmen, 2. tip sn sadece sadec spiral galaksilerde gözlenir.
    (thor04.05.2009 19:24)
     
  11. hayatımızın yapıtaşlarını borçlu olduğumuz patlamalardır.
    pek çok element bu patlamalarla uzaya dağılır. biz de kemiklerimizdeki kalsiyum başta olmak üzere pek çok elemente kavuşuruz.
    zira bu tür elementler (kalsiyum, demir, karbon, neon, magnezyum, silisyum vd) yalnızca büyük yıldızların ölümlerine doğru bu yıldızlarda oluşabilirler. şimdi yediğimiz pirzolanın kemiğine bir daha bakabiliriz. ya da bileğinizdeki bileziğe, sofranızdaki çatal-bıçağa... düşünün; bir yıldızın ölümü neleri var etmiş...
    (luto04.02.2010 23:22 ~ 06.02.2010 00:28)
     
  12. (bkz: champagne supernova)
    (kladius04.02.2010 23:25)
     
  13. süpernova, enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması durumuna verilen addır. bir süpernovanın parlaklığı güneş'in parlaklığının yüz milyon katına varabilir.

    başlangıçta yapısı, iyonize madde olan plazma şeklindeki bir süpernovanın parlaklığını yitirmesi haftalar ya da aylar sürebilir. bu süre zarfında yaydığı enerji, güneşin 10 milyar yılda yayacağı enerjiden daha fazladır. bu patlamalar, maddenin evrende bir noktadan başka noktalara taşınması işine yarar. patlama sonucunda dağılan yıldız artıklarının, evrenin başka köşelerinde birikerek yeniden yıldızlar ya da yıldız sistemleri oluşturduğu varsayılmaktadır. bu varsayıma göre, güneş, güneş sistemi içindeki gezegenler ve bu arada elbette bizim dünyamız da, çok eski zamanlarda gerçekleşmiş bir süpernova patlamasının sonucunda ortaya çıkmıştır.


    meydan larousse ansiklopedisinden alıntı...
    (zirzop06.04.2010 19:16)
     
  14. enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması durumudur.bir süpernovanın parlaklığı güneş'in parlaklığının yüz milyon katına varabilir.
    (pinkfloyd20.07.2010 00:48)
     
  15. periyodik tablodaki neredeyse bütün elementlerin uzaya saçılmasını sağlar.
    (mutombo24.07.2010 13:50)
     
  16. ömrünü bu evrene ışık vermeye adamış olan yıldızların, " her can ölümü tadacak " cümlesini duyup, azrailin yabasını karşısında görmesi ile kopardığı feryattır efendim. başka bir deyişle, enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması olayına verilen isimdir. süpernovalar oluştuğu sırada ortaya doğa harikası görüntüler çıkmaktadır. hatta ve hatta nasa bilim adamları gözlemleyebildikleri bu süpernovaları fotoğraflamışlar ve en güzel ilk onu basına dağıtmışlardır.
    (ladyblue02.01.2011 22:24)
    süpernovalar olduğunda koca bir galaksiden fazla ışık yayabillirler. bunu çıkarak yıldızlar bu olaydan sonra beyaz cüce olurlar yanliz her yıldız ömrünün sonunda supernova yapamaz güneşten en az 50-100 kat büyüklükte yıldızlar supernova yapabillirler. çıkan güç milyarlarca hidrojen bombasından fazladır.
  17.  
  18. dot tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun. 

    sahnede bir boks ringi var! hızlı tempolu, aksiyonu bol bir oyun. cemil büyükdöğerli başta olmak üzere tüm oyuncular başarılı. kullanılan müzikleri de beğendim. yönetmenmurat daltaban olunca, vasat bir tiyatro izlemek imkansız gibi. 
 

  

 
Türkçe - İnglizce / İngilizce - Türkçe Çeviri
Kelime:          
© 2008